Почела нова школска година, први пут уз химну “Боже правде”

Данас је у Србији почела нова школска година. Модели наставе се разликују од града до града, а највећи број ваљевских ђака је редовно кренуо у школу.

Школе ће ове године функционисати по “семафор” моделу у зависности од броја заражених, па ће тако редовна настава бити само у “зеленим” школама, док ће се у жутој зони настава бити по комбинованом моделу, а када се школа нађе у црвеном прелази се онлајн наставу.

Ваљево се налази у оној групи градова где се комбиновани модел наставе примењује у средњим школама.

“Одељења преко 16 ученика су подељена у две групе и прва група ове недеље иде у школу у понедељак , среду и петак, друга група у уторак и четвртак а наредне ће се недеље ротирали. Оваква одлука је донета за средње школе сада јер је искуство показало да је за ученике превише дуга пауза уколико једну недељу иду, а потом не иду седам дана у школу”, каже начелница Школске управе Зорица Јоцић.

Зорица Јоцић

Како каже, када би основне школе прешле на комбиновани модел, ученици до 6. разреда би ишли на непосредну наставу, а ученици 7. и 8. разреда би наставу похађали по моделу по ком сада иду ученици средњих школа.

Процену епидемиолошке ситуације, по којој се одлучује који ће се модел наставе примењивати доноси локални Кризни штаб сваког уторка, а надлежно министарство и локална Школска управа након тога доносе коначни модел наставе.

Срећан почетак нове школске године ученицима Пољопривредне школе пожелео је и градоначеник Лазар Гојковић

Правила као и прошле године

Ученици и ове године морају да се придржавају епидемиолошких мера уведених због епидемије коронавируса, па тако од улаза до своје клупе морају да носе заштитне маске, које могу да скину док седе и слушају наставу, а враћају је уколико одговарају или разговарају са другом из клупе. Ђаци су обавезни да маске носе и када се крећу ходником или на пример иду до тоалета.

Наставници који су вакцинисани могу да не носе маске током наставе, али морају да је ставе уколико се приближавају неком ученику, пише Нова.рс.

Министарство просвете је у допису пред почетак школске године навело да просторије морају редовно да се проветравају, као и да се уклања отпад и редовно чисти.

(Ваљевски гласник, Нова.рс)

Leave a Reply

Your email address will not be published.