У плану санација “најкритичнијих” дивљих депонија

На територији Ваљева има око 15 дивљих депонија, а током септембра биће очишћено седам најкритичнијих, захваљујући новцу који је добијен на конкурсу за доделу средстава за суфинансирање реализације пројекта превенције нелегалног одлагања отпада и уклањање у 2021. години, а који је расписало Министарство заштитe животне средине.

Ваљево је од овог Министарства добило 932.000, док ће из градског буџета бити издвојено 233.000 динара, што је укупно 1.165.000 динара за уклањање седам депонија на територији Града.

У плану је санација дивљих депонија које се налазе у Дупљају, на Дивчибарама, у Рађевом селу на Дивљем брду, на Каменитовцу, у Седларима у засеоку Веселиновићи, на Лозничком путу код ресторана Мегас и Сењевац на путу за Доњу Буковицу.

Заменик градоначелника Немања Петровић каже да се Ваљево свакодневно бори са дивљим депонијама, које представљају извор загађења ваздуха, воде, земљишта и угрожавају здравље људи.

“Осим што апелујемо на савест наших суграђана да не бацају смеће на места која за то нису предвиђена, јер тако директно угрожавају своје и животе своје деце, као Град се трудимо да санирамо депоније чим се појаве. На жалост, никада неће бити довољно ни људи ни новца да се очисти сваки кутак територије нашег града, ако сами не будемо одговорнији”, поручио је заменик градоначелника.

Министарство је за суфинансирање пројеката уклањања сметлишта обезбедило 75 милиона динара за санацију око 500 дивљих депонија на територији 43 града и општине. Из Министарства је поручено да је ово само почетак и да ће наредне године бити одвојено још више средства за ову сврху.

Leave a Reply

Your email address will not be published.