Сада и овде- осмо издање Ваљевских филмских сусрета

Осмо издање фестивала Ваљевски филмски сусрети одржаће се од 9. до 12. децембра. Главни програм фестивала чине две селекције – регионални такмичарски програм краткометражног филма и ревијални програм играног и документарног филма, који ће бити приказани у Биоскопу 85.

Фестивал отвара играни филм “Оаза” Ивана Икића (добитник награде ”Еуропа Синема Лејбел”на филмском фестивалу у Венецији), иначе српски представник за награду Оскар. У оквиру ревијалног програма биће приказани и документарни филмови “Потреба за мржњом” Филипа Чоловића (награда за најбољи документарни дугометражни филм на Мартовском фестивалу), “Фејт и Бранко” Кетрин Харт (освојио награду за најбољи документарни филм на СиФест-у) , “Теленовела: сиво у колору” Филипа Мартиновића (добитник награде на Белдокс фестивалу за најбољу монтажу и награде за најбољи документарни филм на фестивалу Докуфест) и “Nun of your buissnes” Иване Крагић (награђен од стране публике на фестивалу Загреб Докс и наградом за најбољи филм на филмском фестивалу Палић).


Поред документарних, у склопу ревијалног програма моћи ћете да погледате и играни филм “Елегија ловора” Душана Касалице (номинован за најбољи филм на Сарајево филмском фестивалу). У оквиру такмичарског програма приказаће се 17 остварења младих аутора из региона.


Фестивал ће доделити две награде. Награду Слободан Голубовић Леман додељује жири младих аутора. Награда Млади аутор која подразумева новчани износ као и слику ваљевског сликара Миодрага Пешића ове године се додељује најбољем монтажеру, а одлуку о победнику донеће филмски уметници из Ваљева који живе и раде у иностранству.

У оквиру пратећег програма, на фацебоок страници Ваљевских филмских сусрета, биће организоване и доступне за праћење филмске трибине: „Слобода у дебитанском филму“ и „Могућности еко филма“. Модератор трибина је Сара Арсеновић.

Ове године Ваљевска културна мрежа у сарадњи са удружењем ДокСрбија организује и једнодневну радионицу која ће пружити полазницима из Ваљева али и других градова Србије заинтересованих за документарни филм могућност да прошире знања, али исто тако и да се посаветују око својих идеја и пројеката са врсним стручњацима из ове области.

Фестивал организује Вакум у сарадњи са ММф Авантура и Центром за културу Ваљево, а подржали су га Министарство културе и информисања Републике Србије и Град Ваљево.

Leave a Reply

Your email address will not be published.