Приче о кошарци Михаила Почека

Они који чезну за златним временима ваљевске , али и кошарке на овим просторима на својим полицама убудуће ће сигурно пронаћи место за књигу Михаила Почека „Двокорак – моја прича о кошарци“.

Легендарни кошаркаш и тренер одлучио је да са читаоцима подели бројне занимљивости са паркета, како би их сачувао од заборава, али и млађе упутио на догађаје који су обележили каријере бројних великана ове игре.

Како у уводу стоји “пандемија која је наишла као велико зло, натерала нас је на изолацију и кућне услове”, а љубав према кошарци повезала је у тим моментима љубитеље овог спорта у целом свету.

“Предлог за писање књиге дао је редитељ Мирослав Трифуновић, који је пратио моје објаве на друштвеним мрежама. Када сам му најпре негативно одговорио рекао ми је да напишем приче које су остале урезане о бројним играчима, тренерима и незаборавним моментима. И кренуло је, од основне школе и почетака, гимназије, млађих репрезентативних селекција, Металца, све до улоге тренера. У књизи се налазе и детаљи везани за најпознатије тимове и појединце из држава бивше Југославије и успехе репрезентација, а нисам наводио године које су познате кошаркашкој јавности”, каже Почек.

На 154 стране налазе се и бројне анегдоте које су обележиле Почекову каријеру, како у дресу Металца тако и оне које указују на величину људи који су бележили успехе на великим такмичењима и тако допринели популаризацији овог спорта.

“Када су питању фотографије играча Металца помогао ми је Војислав Кецојевић, који поседује богату архиву. За гр афички део задужен јебио Јосип Грачинин и није било лако пронаћи адекватне фотографије свих оних који су писали историју трофејног спорта на овим просторима. Неки од њих, познати и у светским оквирима попут Жељка Обрадовића и Зорана Радовића упознали су се са садржином у току квалификација за Олимпијске игре у Токију, а књига је стигла и до Ратка Радовановића, Владимира Андроића, репрезентативца Данила Анђушића, али и коментатора Слободана Шаренца”, закључује Почек.

Почек се поред издавача клуба „Арс Нова“ захвалио и уреднику Ненаду Обућини, професорки Гордани Атић и „Ваљево принту“ додавши да је у плану и промоција књиге у Ваљевској гимназији на коју ће покушати да привуче неко звучно име југословенске кошарке и чланове „златне генерације“ Металца.

Leave a Reply

Your email address will not be published.