НОВЕ САДНИЦЕ НА ПЕЋИНИ И У УЛИЦИ МИРКА ОБРАДОВИЋА

Садњом 250 стабала почело је пошумљавањe Парка Пећина. Како наводи дректор ЈП „Агроразвој-ваљевске долине“ Драгутин Кузмановића ово је прва фаза пошумљавања које је предвиђено елаборатом о визуелној процени здравственог стања стабала у овом парку а који су урадили стручњаци у области заштите шума са Шумарског факултета у Београду.


„То су школоване саднице тврдих лишћара, три до три и по метра висине. Највише ће се садити јасен и храст лужњак, око 50 стабала, ту је и 40 садница храста китњака а имамо и одређени број садница граба. На једној парцели поред Здрављака ће се садити и бреза“, објашњава Кузмановић.


Сеча и пошумљавање се раде у сарадњи са стручним људима, истичу у „Агроразвоју“, наводећи да неће бити проблема обзиром на то да се прво почело са садњом новог дрвећа, а да ће уклањање болесних стабла бити урађено тек касније.


Град Ваљево је преко јавне набавке, захваљујући средствима Министарства за заштиту животне средине, добио 400 стабала. Од тог броја, 150 је посађено у Улици Мирка Обрадовића, а остатак ће се наћи у Парку Пећина.

У плану надлежних је да се са пошумљавањем настави до 2025. године како би се у потпуности ревитализовала плућа града.

Leave a Reply

Your email address will not be published.