Микробиље- храна будућности

Према дефиницији, микробиље су јестиве, меке, младе биљке које се добијају од семена поврћа, житарица или других биљака са развијеним котиледонима.


Почетак епидемије корона вируса младу Ваљевку Ивану Павловић навео је да открије прве занимљивости о микробиљу. Почела је са свега неколико, а већ сада узгаја око 15 различитих врста овог чудесног зелениша.

“На идеју сам дошла заједно са мајком. Наручили смо неколико врста семена и посејали у мојој соби. Управо због тога што није пуно заступљено код нас одлучила сам се за ову врсту производње, а не за клице или рецимо бејби поврће”, прича Ивана.


У зависности од врсте, расту до висине од 3 до 10 цм и по правилу, беру се након 7 до 20 дана од клијања, односно са појавом првих правих листова. Изгледом подсећа на траву, декоративно је, али не и толико примамљиво за примену у исхрани, поготово правим гурманима. Очигледно да још увек нисмо довољно уопзнати са феноменом микробиља и његовим предностима.


Занимљиво је да изгледом не подсећа на одраслу биљку, али када пробате листић било које, имаћете утисак да једете плод.


“Можемо да га једемо уз салате или да правимо салате од њега, комбиновати уз чорбе, потаже, месо и разна друга јела”, предлаже Ивана.


Ивани је ово још увек хоби, али јој је циљ да се усавршава и једног дана оформи пољопривредно газдинство, где ће моћи да гаји све врсте микробиља.


Микробиље се лако сади и брзо расте и можете га уз мало труда имати у свом дому. Потребно вам је само мало земље, органско семе, вода и стрпљење свега неколико дана.

Фото: Приватна архива

Leave a Reply

Your email address will not be published.