Мики Јевремовић: Звук неког изгубљеног времена

Пре пет година нас је напустио један од најпознатијих Ваљеваца Миодраг Мики Јевремовић. Рођен у Београду, одрастао у Пожаревцу, Мики је цео свој живот ипак везао за град на Колубари.

“Негде на почетку осмог разреда преселили смо се у Ваљево. У почетку је било тешко. Све је личило на Фелинијеве филмове: тог дана кад смо одлазили из Пожаревца пљуштала је киша, а ми се скупили у два камиона у којима је било сво наше богаство”, рекао је Мики у интервјуу за лист Хупер 1999. године.

Како је испричао тада, прве две године у Ваљеву су му биле тешке, био је нов и стално је морао да се доказује околини. Ипак, брзо је нашао своје место у хору Ваљевске гимназије а све остало је историја.

Можда једна од најлепших поп песама посвећних нашем граду је управо она Микијева. “Гледам клинце, пале жаре, цвета љубав нова…”- то је оно што се ни дан данас није промениоло. Тај осећај који свако од нас има када прође кејом поред Колубаре савршено је описан у тих неколико стихова.

Деца су још увек ту, истина мање их него пре, љубави нове цеветају још увек, истина мање него пре, Ваљево је још увек ту…

Ово су само неки од Микијевих стихова који и дан данас плене као и пре неколико деценија. Неки од његових највећих хитова су, истина, дело других композитора али питање је да ли би се слушали са истим жаром да их је отпевао неко други.

Да је траг који је оставио неизбрисив говори и то да се његове песме 2022. године преснимавају и још увек звуче свеже као и први пут. Песми “Кад би знао да је сама” Дуле Лушин је удахнуо нову енергију. Заједно са спотом сниманим у хотелу Гранд и на познатој калдрми Тешњара дело Микија Јевремовића стигло је и до неких нових клинаца.

Током каријере дуже од пет деценија, Мики је снимио око две стотине и продао више од 15 милиона носача звука, а пред публиком наступио на преко пет хиљада концерата. То нико неће моћи да избрише!

Leave a Reply

Your email address will not be published.