Замена котла у Топлани корак ка здравијем ваздуху

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић данас је обишла радове на 50 мегаватном (мв) котлу у ваљевској „Топлани“, којим ће се овај котао пребацити на гас.

Министарка Ирена Вујовић је дошла у Ваљево да се увери да радови на котлу иду планираном динамиком и да ће се до краја године реализовати све оно што је најављено. Ова замена енергента на котлу градске котларнице је један од највећих пројеката Министарства у Ваљеву.

„До краја године ће све бити завршено и следеће грејне сезоне ће се грађани грејати на компримовани гас. Захваљујући промени енергента, мењају се и котларнице по граду које ће се прикључити на централни систем грејања. Ово је почетак замене енергената у ложиштима где је то потребно и решићемо у великој мери проблем аерозагађења. Емисија ПМ честица из градске Топлане ће бити 0, дакле биће потпуно елиминисана“, саопштила је министарка.

Директор „Топлане“ Јанко Гагић каже да је пројекат замене енергента на већем котлу веома битан за Ваљево, јер ће се мазут потпуно избацити из употребе чак и на ниским температурама од -10 или -20 степени Целзијуса.

„Уједно се припремамо да оног момента када гас дође у Ваљево, са једном мерно-регулационом станицом потпуно елиминишемо и компримовани гас и тада ћемо бити много ефикаснији. Изградњом вреловода угасићемо котларнице Завода за јавно здравље, Националне службе за запошљавање и Историјског архива и из својих средстава радимо решење грејања у Касарни „Војвода Живојин Мишић“, закључује Гагић.

Министарство заштите животне средине је доделило Ваљеву 80 милиона динара за замену дотрајалих котларница, а укупна вредност инвестиције је 103,6 милиона динара. Еколошки прихватљив компримовани гас ће бити главно гориво, што ће повећати енергетску ефикасност, појефтинити производњу и смањити загађење животне средине.

Leave a Reply

Your email address will not be published.