ЕД Ваљево најавила решавање проблема са струјом у ваљевским селима

Решавање проблема квалитетног снабдевања електричном енергијом града Ваљева и ваљевских села је била тема састанка који је одржан на иницијативу градоначелника града Ваљева Лазара Гојковића, у присуству регионалног координатора ЕДС-а Јовице Јевтић, директорке ЕД Ваљево Наде Васиљевић и представника месних заједница, саопштено је из Градске управе.

Јовица Јевтић, координатор регионалног дистрибутивног подручја Краљево упознао је градоначелника и његов тим са предузетим активностима на трајном решавању проблема грађана на подручју ЕД Ваљева.

Најављен је почетак активности на изградњи будуће ТС 35/10кВ Ваљево 12-Индустријска зона, очекује се потписивање уговора за изградњу ТС 35/10кВ Дивчибаре, која ће коначно решити поуздано напајање Дивчибара.

Завршена је реконструкција и увођење у систем даљинског управљања ТС 35/10кВ Осеченица и ТС 35/10кВ Ваљевска Каменица. Сагледано је стање кључних електроенергетских објеката и најављена реконструкција ТС 110/35кВ Ваљево 1 и ТС 35/10кВ Ваљево 2.

Представници месних заједница и локалне самоуправе затражоли су да се уложе средства и додатни напори на реконструкцији нисконапонских мрежа, углавном на територији ваљевских села.

Координатор регионалног дистрибутивног подручја Краљево је обавестио градоначелника и представнике месних заједница да су започете активности на изградњи нисконапонских мрежа.

Тренутно се ради на дистрибутивном подручју Оглађеновац 1 и 3, а у плану је да се направи списак трафо подручја са подигнутим стубовима и да ће до краја године бити реконструисано још двадесет километара мреже ниског напона.

Посебна пажња посвећена је проблемима на далеководним правцима Ваљевска Каменица и Огранак Ставе, као и далеководима за Дивце и Ваљевску Лозницу, Бачевци и Горње Лесковице и села која гравитирају на предметним далеководним правцима.

Координатор Јовица Јевтић представио је пресек стања и активности на енергетским објектима 35 и 10 кВ Ваљевска Каменица са свим огранцима 10кВ укључујући и Ставе. Напоменуо је да се у решавању оваквог проблема мора имати системски приступ имајући у виду коначна решења што се тиче преносне моћи предметних далековода, измештања траса из неприступачних терена ради боље поузданости и лакшег одржавања, тј неће се радити класична реконструкција по постојећој траси, већ ће се користити напреднија решења и делимично измењене трасе поред пута ради лакшег одржавања. Такав приступ биће примењен и на остале далеководне правце.

Овакав приступ захтева паралелно и измену грађевинске дозволе у делу трасе, решавању имовинско правних односа и пројектовање и извођење, што делимично успорава радове, али генерише бенефит за грађане и привреду.

На крају састанка координатор је обишао радове на реконструкцији далековода и поново подвукао да ће бити испоштовано све што је обећао грађанима на састанку 31 јула и да ће Град Ваљево и села ваљевског краја бити енергетски потпуно обезбеђена, наводи се у саопштењу за јавност Градске управе.

Фото: Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published.