Грађани на пријему код министарке Михајловић: Вода и струја у ваљевским селима највећи проблеми

Скоро четири сата је потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић са сарадницима, градоначелником Ваљева Лазаром Гојковићем, руководиоцима републичких и градских служби и директорима јавних предузећа разговарала са 25 грађана Ваљева. Они су министарки предочили проблеме који их највише муче. Према речима потпредседнице Владе, то су проблеми у снабдевању електричном енергијом и водом ваљевских села, објављено је на градском сајту.

Потпредседница Владе је са сарадницима из Србијагаса, Електродистрибутивног система и осталих најважнијих служби саслушала грађане Ваљева и рекла је да је ово био један од најтежих пријема грађана који је радила у последњих шест година.

„У последњих месец и по дана ово је пети град и свих 25 људи са којима смо разговарали данас су имали два основна проблема, а то је проблем сигурног напајања електричном енергијом. Данас смо разговарали са људима који данима немају електричну енергију и због тога што су зарасли далеководи мало, мало па немају струју. Разговарали смо са људима код којих је напон електричне енергије такав да уређаји готово и не функционишу и цркавају. Замислите које су то штете за домаћинства, а причамо о стотинама домаћинстава?! Разговарали смо са људима који по месец, два или три немају воду. То су озбиљни проблеми, јер оно све што радимо свих претходних година је да стварамо инфраструктуру. Причамо и о локалним и сеоским путевима, којих у неким деловима уопште и нема, а који су обећавани, а нису завршени“, рекла је министарка Михајловић.

Министарка најваљује да ће током наредне недеље јавно објавтити списак проблема у сваком од ваљевским села. Како каже, људи из ваљевске Дистрибуције морају да изађу на терен и виде у чему је проблем, а не да чекају посету подпредседнице Владе да би реаговали.

„Објавићемо који проблем има свако село и начин како ћемо то решити и када ће све бити решено. Није овде питање само 3. септембра и када ће се поткресати све што треба да се поткреше и што се није одржавало претходних година, већ има и других озбиљних проблема, који морају да се реше. Људи, град, начелник и средства јавног информисања ће следеће недеље добити писмено ту информацију и наш задатак је да се то уради онда када будемо рекли да се то заврши. Дубоко верујем да је то ствар која је врло решива и то релативно брзо“, рекла је Михајловић.

Она је истакла да није једноставно решити један други проблем, за који се уверила да озбиљну битку воде и градоначелник и сви сарадници, а тиче се водоснабдевања.

„Једна прича је око водосистема Стубо-Ровни у који ће се уложити идуће године око 40 милиона динара да се заврши ова инвестиција. Други део је градски Водовод коме није лако, јер је пуно проблема, пуно дуговања која угрожавају финансије. Град заједно са министарствима, верујем да ће обезбедити довољно новца како бисмо помогли свим људима који данас у овом веку на 40 степени имају проблем са водоснабдевањем. Мој задатак је да будем овде поново почетком септембра. Мислим да ћу са људима из ЕДС-а обићи села, јер није нормално да ми сви обезбеђујемо новац електродистрибутивном систему и да очекујемо да добијемо квалитетну електричну енергију, а да на крају дођемо у Ваљево и да чујемо да људи немају струју по неколико дана. Најмање смо причали о енергетској ефикасности, али мислим да је ту Ваљево доста урадило. Имаћемо још један јавни позив за замену столарије и он ће бити крајем новембра, почетком децембра. Почетком септембра ћемо имати јавни позив за субвенције за соларне панеле“, закључила је потпредседница Владе.

Leave a Reply

Your email address will not be published.